Hanna Kloczkowska
08 Paź

Frytki z batatów z krewetkami i dipem czosnkowym

Bataty - mimo, że jest ich ponad 400 odmian, na naszych stołach zaczęły gościć całkiem niedawno, ale z jakimże umiłowaniem. Rodzaj, który jest najczęściej dostępny w Polsce jest bogactwem kartenoidów, czyli prekursorów wit. A (substancji, które sa wykorzystywane przez nasz organizm do wytworzenia tej witaminy, jeżeli jej niedostateczna ilość jest przyjmowana z jej tłustymi źródłami, jak na przykład tran, masło, jaja, ryby). Podobnie jak jego kuzyn ziemniak, batat zawiera wit. C, kwas foliowy czy wit. z grupy B. Ponieważ w smaku jest słodszy od ziemniaka, można go używać również do wypieków (polecam sprawdzić przepis na Vegan Custard Pie na tej stronie).

Krewetki - idealne źródło czystego białka bez dodatku tłuszczu i kalorii. W 100g: 120kcal, 23g białka, 2g tłuszczu i 1g węglowodanów. Dla porównania zawartości białka - w 100g piersi z kurczaka znajdziemy 21g białka. Ponad to zawierają cały wachlarz mikroelementów i witamin: wit. B12, B6, E, selen, jod.

Smacznie, zdrowo i odżywczo. Bardzo polecam!

Frytki z batatów

Składniki:

  • Batat 220g
  • Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa tymianek

Bataty dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałki przypominające kształtem frytki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać na nią bataty. Polać je oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. przez 15 minut, następnie włączyć funkcję grilla i podpiekać jeszcze przez 5 minut.

Dip czosnkowy
Składniki:

  • Czosnek 4g (1 ząbek)
  • Jogurt grecki 50g (2 łyżki)
  • Rukola 20g (garść)

Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekana rukolę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krewetki


Składniki:

  • Czosnek 4g (1 ząbek)
  • Krewetki 120g
  • Masło 5g (1 łyżka)
  • Przyprawa chili 3g (1 łyżeczka)
  • Rukola 20g (1 garść)
  • Ser Parmezan 1 plaster (15g)

Krewetki rozmrozić w letniej wodzie, w razie potrzeby obrać z pancerzy, oderwać głowy i oczyścić z jelit. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chili i podsmażać razem około 1 minuty. Dodać krewetki i smażyć je po jednej minucie z każdej strony. Odstawić z ognia, posypać parmezanem. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli.

Twój komentarz




POKAŻ