Hanna Kloczkowska
08 Paź

Sałatka z buraka, rukoli i włoskich orzechów

Burak jest wspaniałym źródłem mikroelemntów i witamin (np. magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, wit. B). Zawiera również przeciwutleniacze nieocenione w walce z wolnymi rodnikami, a także błonnik wspomagający pracę jelit. 

Orzechy włoskie natomiast chronią układ krążenia, dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej, wspomagają pracę mózgu oraz kondycję skóry dzięki zawartości witaminy E oraz koenzymu Q10.

Moje podsumowanie: sałatka idealna, na zdrowie!

Składniki:

  • garść rukoli,
  • garść orzechów włoskich,
  • 5 ciemnych oliwek
  • pomidor,
  • 3 rzodkiewki,
  • 1 burak,
  • pół mozzarelli,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • pieprz czarny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 kromki ciemnego pieczywa

Buraka ugotować. Obrać i pokroić w kostkę. Mozzarelle pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa pokroić. Całość wymieszać, dodać zieleninę, polać oliwą z oliwek i doprawić pieprzem. Podawać z pieczywem obok.

Twój komentarz




POKAŻ