Hanna Kloczkowska
09 Paź

Serowa chmurka

Chudy twaróg jest świetnym niskoenergetycznym (98 kcal/100g) źródłem pełnowartościowego białka (19,8g/100g), a zawartość tłuszczu w wersji odchudzonej to tylko 0,5%.

Zawiera 96mg wapnia, czyli trzeba by było spożyć ok. kilograma tego produktu, żeby pokryć na nie dzienne zapotrzebowanie tylko z tego źródła.

Zachęcam do spróbiwania :)

Spód:

  • 15 dag płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki miodu
  • 6 dag masła

Masa serowa:

  • 50 dag mielonego chudego twarogu
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 łyzeczek żelatyny
  • 1/2 laski wanilii

Dodatkowo:

  • 1/2 granata
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Masło roztopić, dodać płatki i miód, wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównać i docisnąć

2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, połączyć z jogurtem naturalnym. Ser zmiksować z cukrem. dodać ziarenka wanilli, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać.

3. Masę wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić w lodówce, aż zastygnie. Przed podaniem udekorować roztopioną i ostudzoną czkoladą orza granatem lub truskawkami.

PRZYGOTOWANIE:; ok 25-30 min (bez schłodzenia)

liczba porcji 12

1 porcja:

energia: 197 kcal

węglowodany: 23,5g

białko: 12g

tłuszcze: 6,3g

 

Twój komentarz




POKAŻ