Hanna Kloczkowska
26 Gru

Śniadaniowa komosa

Zwana pokarmem Inków, komosa ryżowa w Polsce ma swoją kuzynkę - komosę białą. Ma niski indeks glikemiczny,a 100g ugotowanej komosy to 150 kcal, w tym prawie 6g białka. Zawiera lizynę, która jest aminokwasem rzadko występującym w pokarmach roślinnych, dzięki czemu z powodzeniem może uzupełniać dietę wegańską. Przed ugotowaniem dobrze jest ją namoczyć w wodzie, aby pozbyć się kwasu fitowego, który jest związkiem ograniczającym wchłanianie mikroelementów w niej zawartych (magnez, żelazo, cynk).

Składniki:

  • komosa ryżowa – 1/3 szklanki
  • jogurt Skyr naturalny – kubek 150 g
  • gruszka – 1 sztuka
  • miód – pół łyżeczki
  • pestki granatu – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

 

  1. Komosę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem na ok. 5 min.
  2. W międzyczasie umyć i pokroić gruszkę.
  3. Komosę wymieszać z jogurtem i gruszką.
  4. Całość polać miodem i posypać pestkami granatu.

1 porcja:

energia: 413 kcal

węglowodany: 67,3g

białko: 28,2g

tłuszcze: 3,6g

Twój komentarz




POKAŻ