Hanna Kloczkowska
05 Paź

Jesienny przysmak - zupa z dyni i ziemniaków

Chyba najbardziej jesiennym warzywem jest dynia. Domniemuje się, że pierwotnie była hodowana w Meksyku, ponad 5500 lat p.n.e. i liczy ponad 800 gatunków. Oprócz swojej niskiej kaloryczności jej miąższ jest bogactwem B-karotenu, za pomocą którego nasz organizm może wytworzyć witaminę A. Nasiona dyni z kolei są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E.

 

Składniki:

 

  • 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 50 gram mleka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania:

  1. Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
  4. Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
  5. Można posypać uprażonymi pestkami dyni i papryczką chili.

 

Wartość odżywcza w całej porcji:

energia: 780 kcal

węglowodany: 97,1g

białko: 21,2g

tłuszcze: 32,2g

błonnik 21,9g

 

Wartość odżywcza w na 100g:

energia: 47 kcal

węglowodany: 5,9g

białko: 1,3g

tłuszcze: 2g

błonnik 1,3g

Twój komentarz




POKAŻ