Hanna Kloczkowska
28 List

Ciasto marchewkowe

Aby powoli zacząć wprowadzać się w świąteczny nastrój, można na początek upiec ciastko marchewkowe. Pyszne, cudownie korzenne, wypełni swoim aromatem cały dom i dodatkowo umili chwile wytchnienia przy gorącej herbacie.

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 5 jaj
  • 20 g miodu
  • 50 g orzechów
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach.
  2. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika.
  4. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając.
  5. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.

 

Wartość odżywcza w całej porcji:

energia: 1323 kcal

węglowodany: 153g

białko: 57g

tłuszcze: 63g

 

Wartość odżywcza na 100g:

energia: 139 kcal

węglowodany: 16g

białko: 6g

tłuszcze: 6g

 

Twój komentarz




POKAŻ