Hanna Kloczkowska
08 Luty

Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami

Pierwsze płatki śniadaniowe zostały wymyślone przez Jamesa Caleba Jacksona w 1863 r., jako alternatywa dla ciężkich, mięsnych śniadań, które gościły na stołach XIX-wiecznej Ameryki. Ganula (bo taka była jej wyjściowa nazwa) była zbitkiem otrębów z mąką graham, formowaną w kulki, które były wypiekane, rozbijane na części, wypiekane ponownie i ostatecznie robijane na jeszcze mniejsze kawałki. Przed konsumpcją musiały być namaczane przez noc.

Dzisiaj na szczęście możemy się cieszyć jej pełnometrażową i szybką wersją każdego rana. Na pewno jest smaczniejsza niż ta z początków XIX w., bardziej zbilansowana pod względem makroskładników, gdyż dzisiejsza granola jest mieszanką zarówno płatków owsianych, jak i  suszonych owoców czy orzechów.

Wresje sklepowe bardzo często kuszą dodatkami w postaci czekolady czy liofiliozwanych owoców, jednakże szkopuł tutaj tkwi w składzie - cukier, tłuszcz palmowy, syrop glukozowy... Są to składniki potrzebne do nadania pożądanych walorów smakowych oraz zachowania odpowiedniej konsystencji poszczególnych kawałków. Niemniej są to dodatkowe kalorie oraz ich niezdrowe źródła znacząco wpływające na wyrzut glukozy do krwi, a co za tym idzie również insuliny (cukier, syrop glukozowy), jak również na profil lipidowy (olej palmowy).

Składniki:

 

  • Płatki owsiane 5 łyżek, 50 g
  • Miód 1,5 łyżeczki, 16 g
  • Orzechy nerkowca pół garści 17,5g
  • Pestki słonecznika 1 łyżeczka, 10g
  • Cynamon szczypta
  • Jogurt skyr naturalny pół kubka, 75g
  • Truskawki garść, 70 g
  • Maliny 2 szt, ok 20 g
  • Pomarańcza, ¼ plasterka, do dekoracji
  • Mięta, listek

Sposób przygotowania:

 

  1. Płatki owsiane wymieszać z miodem, pestkami słonecznika, orzechami nerkowca i cynamonem. Piec na blaszcze wyłożonej papierem przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
  2. Po tym czasie zostawić do ostudzenia. ¾ truskawek zblendować na gładki mus.
  3. Następnie przełożyć granolę do miseczki, na nią nałożyć jogurt, mus truskawkowy.
  4. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na granoli razem z malinami i plasterkiem pomarańczy. Ozdobić listkiem mięty.

energia: 463 kcal

węglowodany: 53,5g

białko: 23,3g

tłuszcze: 16,3g

Twój komentarz




POKAŻ