Hanna Kloczkowska
26 Sier

Pasta z awokado i jajka

Awokado (smaczliwka wdzięczna) to owoc wszechstronny - można go wykorzystywać zarówno do słodkich dań, jak i na słono. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), można np. z powodzeniem zastąpić nim masło do smarowania pieczywa. Zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) jednonienasyconymi poprawia profil lipidowy, wspomaga profilaktykę przeciwmiażdżycową i przeciwzakrzepową. Smaczliwka zawiera również witaminy A i E, które wspomagają regenerację skóry i działają antyoksydacyjnie oraz magnez i potas regulujące m.in. pracę układu nerowego i mięśniowego.

Przy wszystkich swoich dobrocznnych właściwościach, należy jednak pamiętać, że jest to dość kaloryczny owoc - w 100g ma 170 kcal. Zjedzenie jednej sztuki (ok. 140g) dostarcza 237 kcal.

Moja rada: warto wprowadzić awokado do swojej diety, spożywając je systematycznie w niewielkich porcjach.

Składniki:

  • awokado 1/2 szt.
  • jajko 1 szt.
  • jogurt naturalny 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotować na twardo. Awokado wydrążyć, skropić sokiem z cytryny.
  2. Jajko posiekać, a następnie wymieszać z awokado, jogurtem i przyprawami.
  3. Podawać z pieczywem i warzywami. 

 

Wartość odżywcza w całej porcji:

energia: 226 kcal

węglowodany: 6,3g

białko: 10,6g

tłuszcze: 17,1g

błonnik 2,3g

 

Wartość odżywcza w na 100g:

energia: 128 kcal

węglowodany: 3,5g

białko: 6,0g

tłuszcze: 9,7g

błonnik 1,3g

2 komentarze

Monika Wysokińska  -  26 sierpnia, 2020 o godz. 05:50 odpowiedz

Fajnie ,że są tu tak pyszne ,zdrowe i co dla mnie najważniejsze ,przeliczone na kalorie dania i przekąski ! Jestem wraz z mężem na diecie Pani Hani i będziemy korzystać z tych przepisów, zamieniać z naszymi - pilnując rzecz jasna kaloryczności !!! Ps Pani HANIU ! Owsianka z Gorzką czekoladą,masłem orzechowym i borówką ? STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ JAK DLA MNIE

Hanna Kloczkowska  -  26 sierpnia, 2020 o godz. 10:22 odpowiedz

Dziękuję Pani Moniko, proszę śmiało wykorzystywać różnego rodzaju przepisy, bo jedzenie ma odżywiać i być jednocześnie przyjemnością :) P.S. To mój ulubiony przepisy na owsiankę, dlatego zawsze się nim dzielę w pierwszej kolejności z pacjentami :D

Twój komentarz




POKAŻ