Hanna Kloczkowska
30 Wrze

Jak dbać o odporność? E-BOOK

Powoli okres jesienny zaczyna gościć u nas na stałe. Temperatury zaczynają spadać, a wilgoć z rana czuć już w powietrzu. Już widać reklamy witaminy C i rutozydu, oleju z wątroby rekina czy zwiększonej dawki wit. D, co jednoznacznie potwierdza, że firmy farmaceutyczne zaczynają ostrzyć sobie ząbki na nasze katary i gorsze samopoczucie.

Jak zatem dbać o swoją odporność by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i bronić się przed sezonem przeziębień?

 

Odporność jest tak efektywna, jak długo o nią dbamy. Niestety, sam stres i brak snu są już czynnikami ją osłabiającymi. Dodatkowo taki zestresowany i niewyspany mózg ma większą tendencję do sugerowania nam spożywnia wysoko przetworzynych przekąsek, z łatwym dostępem do cukrów prostych, aby się pobudzić, a to z kolei nie służy jelitom i nie odżwia prawidłowo komórek. 

W jelitach znajduje się drugie centrum dowodzenia organizmu. Oś mózg-jelita dopiero od niedawna została wzięta na tapet przez naukowców. Tam bowiem, wszystko co zostanie przez nas spożyte, zostaje wchłaniane i rozprowadzane przez krwiobieg po reszcie komórek. Poza tym, jest to również jeden z głownych filarów odporności, bowiem tkanka limfatyczna związana z jelitami - GALT, ma bezpśrednią styczność z substancjami wprowadzonymi przez nas z zewnątrz do organizmu. A jest to mieszanina substancji zarówno potrzebnych organizmowi, jak i mikroorganizmów chorobotwórczych, które ten lokalny system odpornościowy musi zniwelować. Dlatego prawidłowe funkcjonowanie jelit ma wpływ na cały układ odpornościowy.  Jeżeli nie dbamy o mikrobiom jelit, dostarczając im regularnie fermentowanych produktów mlecznych, kiszonek czy probiotyków, staje się on nieszczelny, a co za tym idzie, przepuszczalny dla większości substancji, również tych złych.

Dlatego proszę, nie bagdatelizujmy zdrowia naszych jelit, bo to nie tylko kwestia biegunki, zaparcia czy bólów brzucha. To kwestia dobronstanu całego organizmu!

Jak możemy wspomagać odporność dietą?

Oprócz zbilansowanej diety warto do niej dodać kurkumę i imbir.

Kurkuma jest żółto-pomarańczowym korzeniem, który jest elementem przyprawy curry, ale także dobrym barwnikiem. Swój kolor zawdzięcza kurkuminie - antyoksydantowi z grupy polifenoli. Dzięki temu, regularne jej spożycie obniża nadmiar wolnych rodników, wytwarzających się m.in. w okresie wzmożonego stresu.

W e-booku macie przepis na złotą pastę z kurkumy, na bazie której możecie sobie robić złote mleko.

Imbir jest kłączem o charakterystycznym, ostrym zapachu. Jego właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyseptyczne wynikają z takich substancji aktywnych jak gingerole i szogaole.

Przepis na pastę z imbiru i kurkumy, z której można zrobić poranne shoty, również znajdziecie w e-booku.

Reasumując, na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wpływa wiele czynników. Przede wszystkim powinniśmy dbać o to co już mamy, czyli m.in. prawidłowy mikrobiom jelit. Jeżeli tylko obecne czasy nie będą na nas wymuszały zarywania nocy, nie róbmy tego. Wysypiajmy się, dbajmy o nasze zdrowie psychiczne, medytujmy, uprawiajmy jogę... ogółem starajmy się niwelować codzienne narażenie na stres. I oczywiście wspomagajmy odporność poprzez odpowiednie dobranie diety i jej dodatków.

Zachęcam do pobrania e-booka. Znajdziecie tam sporo przepisów na proste produkty naładowane substancjami aktywnymi wspomagającymi przetrwanie okresu jesienno-zimowego :)

E-BOOK

Dobrego Dnia!

 

Twój komentarz




POKAŻ