Hanna Kloczkowska
18 Sty

GOFRY

Smak lata można przypomnieć sobie w każdej chwili. Zapraszam do wypróbowania podstawowego przepisu na gofry. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie ;)

Składniki na 8 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 jajko
  • 1 1/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki przesiać, wymieszać.
  2. Osobno połączyć jajko z mlekiem i olejem.
  3. Do suchych składników dodawać powoli mokre, ciągle mieszając.
  4. Nagrzać gofrownicę, posmarować cienką warstwą oleju i wylać na nią 3/4 chochli ciasta.
  5. Zamknąć gofrownicę i piec po 3-5 min z każdej strony.

 

Wartość odżywcza w jednym gofrze (ok. 50 g)

energia: 127 kcal

węglowodany: 13 g

białko: 3,61 g

tłuszcze: 5,8 g

 

Twój komentarz




POKAŻ