Hanna Kloczkowska
27 Sty

TOFU Z SOSEM TAHINI

Wielu mówi TO (jest) FU! Ale to nie jest fu, jeżeli ma się na to dobry przepis :D

Zapraszam do odkrycia tofu na nowo ;)

Składniki:

  • pół kostki tofu 
  • łyżka sosu tahini
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka mleka
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • łyżka oleju
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsączyć z wody. Na papierze ręcznikowym położyć tofu, nałożyć na niego kolejną warstwę papieru i docisnąć czymś ciężkim (garnki, książki). Odsączać przez pół godziny.
  2. Następnie ser pokroić w dużą kostkę, wymieszać z solą, pieprzem i skrobią.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć tofu, aby stał się brązowy i chrupiący.
  4. W międzyczasie czosnek przecisnąć przez praskę, zetrzeć imbir i wymieszać z sosem sojowym, tahini, miodem, cytryną i mlekiem.
  5. Gotowe tofu wymieszać z sosem tahini. 

Można podawać z ugotowanym ryżem i warzywami.

 

Wartość odżywcza (bez dodatków)

energia: 364 kcal

węglowodany: 23 g

białko: 15,5 g

tłuszcze: 23 g

 

Twój komentarz




POKAŻ