Hanna Kloczkowska
30 Sty

ROGALE Z NADZIENIEM SEROWYM

Z okazji Dnia Rogalika zapraszam na rogale z nadzieniem serowym. Zamiast cukru użyty został ksylitol, co by trochę oszczędzić nadmiaru kalorii. Jeden rogalik to 75 kcal, więc jako towarzysz do popołudniowej kawy na pewno nie zaszkodzi ;)

Składniki - ok. 50 sztuk rogalików

10 g drożdży suchych
560 g mąki pszennej tortowej
300 ml mleka
2 jajka
80 g masła, roztopionego
100 g ksylitolu
pół łyżeczki soli
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem

Składniki na nadzienie:
400 g twarogu półtłustego
2 żółtka
4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem

Przygotowanie:

1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.
2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

3. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
4. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. 
5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.
8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.

 

Wartość odżywcza w 1 sztuce (33g):

energia: 75 kcal

węglowodany: 10,6 g

białko: 3,5 g

tłuszcze: 2,5 g

 

 

Twój komentarz




POKAŻ