Hanna Kloczkowska
07 Luty

KRUCHE CIASTKA OWSIANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I POMARAŃCZĄ

Szybkie do wykonania, 10 minut pieczenia i mamy komplet przepysznych kruchych ciastek do kawy na cały tydzień. Zapach pomarańczy roznosi się w całym domu. Świetne wspólnego pieczenia z dziećmi ;)

Składniki - ok. 25 sztuk 

1 1/2 szklanki musli

50 g czekolady gorzkiej

skórka z pomarańczy
60 g mąki pełnoziarnistej
60 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pierczenia

1 łyżeczka skrobi
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki ksylitolu
szczypta łyżeczki soli
100 g masła


Przygotowanie:

1. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki
2. Masło zetrzeć z ksylitolem, następnie dodać jajko i wymieszać.

3. Do suchych składników dodać masę maślaną, wymieszać.
4. Uformować małe kulki, następnie rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w 190℃ przez 10 min.

 

Wartość odżywcza w 1 sztuce (20 g):

energia: 86 kcal

węglowodany: 10 g

białko: 1,5 g

tłuszcze: 3 g

 

Twój komentarz




POKAŻ