Hanna Kloczkowska
05 Lip

Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie

Brzoskwiniowy sernik na bazie serka Kvarg i skyr na mocno czekoladowym spodzie ?

Składniki:

spód

  • 2 jajka
  • 50 g mąki np. orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g erytrolu
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

masa serowa

  • 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
  • 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
  • 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej

owoce: 4 brzoskwinie/nektarynki 

Sposób przygotowania:

 

  1. Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej. 
  2. Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka.
  3. Połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.
  4. Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała.
  5. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h.
  6. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

 

Składniki odżywcze w 100 g:

energia 112 kcal

węglowodany 12 g

białko 5,3 g 

tłuszcze 4,5 g

Twój komentarz




POKAŻ