Hanna Kloczkowska
13 Maj

Hummus - przepis

13-ego maja przypada Dzień Hummusu. Wywodząca się z kuchni bliskowschodniej pasta z ciecierzycy zdążyła już jakiś czas temu podbić codzienne kanapki i imprezy okolicznościowe. I bardzo dobrze, bo nadal jemy za mało strączków, a w tej formie i z dodatkiem oliwy jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety w błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Składniki:

  • 400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
  • 5 łyżek pasty Tahini
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)
  • ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)

Sposób przygotowania:

  1. Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania.

 

Wartość energetyczna w 100g:

energia 224 kcal

węglowodany 15,5 g

białko 8,6 g 

tłuszcze 14 g

błonnik 7,6 g

Twój komentarz




POKAŻ